Her er hovedområderne for voksne handicappede
Når jeg skriver voksne handicappede, så er det egentlig bare personer over 18 år, jeg tænker på. Jeg er helt klar over, at dette ikke er det samme som at være voksen. Særligt ikke, hvis man har en diagnose at sloges med. Når jeg hjælper unge voksne, er det ofte på baggrund af en henvendelse fra deres forældre. Måske skal de studere og har brug for hjælp til at søge handicaptillæg på su. Det kan også være, at der er brug for en revalidering for at komme godt igennem studiet. Forældre vil ofte gerne hjælpe med dette selv, men de oplever måske, at de gerne vil give deres voksne barn et ekstra skub i selvstændighedsprocessen. Det kan også være, at de ikke orker at sætte sig ind i et nyt sæt regler. Eller måske trænger de bare til en pause fra forældrerollen.
Botilbud
Det er ikke givet, at der står et botilbud klar til dit barn, når det fylder 18 år – det sker som regel kun i de helt oplagte tilfælde. Det kan både skyldes ventetid på botilbud og at sagsbehandlingen ikke er gået i gang i tide før barnet fyldte 18 år. Det kan også skyldes, at du og kommunen ikke er enige om, at det er et botilbud der skal til. Du (eller dit voksne barn) synes der er brug for et botilbud eller et andet botilbud end det, som du er i lige nu.
Bostøtte
Når hverdagen bare ikke hænger sammen pga. dit handicap, kan du i nogle tilfælde få hjælp fra en bostøtte. Det er vigtigt, at dit behov for hjælp bliver beskrevet rigtigt, da bostøtten skal handle ud fra den plan som du lægger sammen med din rådgiver. Det er ikke altid, du er heldig at møde en sagsbehandler, som forstår dig og dine behov. Derfor kan det være en god ide, selv at have tænkt nogle tanker om det først. Det kan du bruge Min Private Rådgiver til. Vi hjælper også med ansøgningsprocessen og vi holder kommunen op på de aftaler, som er lavet.
STU
Når en almindelig ungdomsuddannelse bare ikke er en mulighed og heller ikke bliver det. Du har været til alt hvad der kan krybe og gå at vejledningsmøder om ungdomsuddannelser, men du kan ikke se, hvordan det skulle kunne lade sig gøre at gennemføre, fordi handicappet er i vejen. Der er mange overvejelser at gøre her. Er STU det rette? Kan en anden uddannelsesinstitution indrette sig, så der er plads? I hvilket omfang har de pligt til det? Hvad med transport?
Der melder sig endnu flere spørgsmål når en ung handicappet skal have sin ungdomsuddannelse end for andre unge.
BPA
Når kommunen har bevilliget hjælp flere forskellige steder fra, og du bare gerne vil styre det selv. Det er et kompliceret område med mange faldgruber – både for dig, kommunen og de folk du gerne vil ansætte til at hjælpe dig. Heldigvis findes der en del virksomheder, som kan hjælpe med det overordnede. Men hvem har overblikket over samspillet? Hvad gør du, hvis kommunen behandler din henvendelse som en varm kartoffel?